Veitsiluoto och Martti bogs.

Diskussionsforum - Registera dig för att läsa och skriva på forumet.
Post Reply
Staffan Öberg
Posts: 54
Joined: 08 Sep 2005, 06:56

Veitsiluoto och Martti bogs.

Post by Staffan Öberg »

Veitsiluoto och Martti hade bogserbåtar som hämtade bilbunt i Töre i slutet av -50 och början av -60, vilka sågverk eller massaindustrier tillhörde dessa båtar, jag vill minnas att flera av dem motoriserades med Alpha diesel, har "någon" (Bw), fotos på båtarna.
Bw
Posts: 125
Joined: 05 Aug 2005, 08:53
Location: Bengt Westin

Post by Bw »

Den enda bogs med namnet MARTTI som jag känner till, hade tillägget I och hörde hemma i Martiniemi. Ägare var Rauma-Repola Oy. Hon var ex. svenska NILS, tidigare hemma i/på/vid Seskarö.
Veitsiluoto Oy hör hemma i Kemi och hade ett stort antal bogserbåtar, nästan alla med namnet VEITSILUOTO och ett nummer. Av svenskägda bogs kan nämnas 1, 2, 9 och 10. 1:an (2) fick namnet VEITSI i Sverige, 2:an (2) blev LUTO, 9:an var YTTERSTFORS 17 och 10:an MUNKSUND 19. Dessutom köptes 1954 HELLÄLÄ 3 från Haparanda och på senare tid köptes ULLA ex. bl a Storgrogg´som man väl äger ännu.

Bengt Westin
User avatar
Lars Johnson
Posts: 218
Joined: 14 Jun 2005, 22:39
Location: Skogås
Contact:

Post by Lars Johnson »

Uppgift och bild från Bengt Westin:
MARTTI I hette tidigare NILS och var byggd på Metviken i Vasa 1906. Foto från Eero Anttikainen.
Attachments
Martti-I.jpg
Martti-I.jpg (51.08 KiB) Viewed 5648 times
User avatar
Börje Åström
Posts: 544
Joined: 20 Mar 2005, 21:33
Location: Kalix

Post by Börje Åström »

Lite kuriosa runt MARTTI I. Under de glada dagarna då ubåtsjakten i Norrbottens skärgård förgyllde oss bogserbåtsredare både ekonomiskt och personligt, fanns en artikel i någon av våra lokaltidningar som handlade om MARTTI I.
En privatperson hade sett en misstänkt ubåt utanför Båtskärsnäs. På den tiden bogserade hon också från Finland till ASSI, Karlsborg(sverken). Ubåten var MARTTI I som låg för ankars med timmersläp NO om Halsön. Det är väl allmänt bekant att man kan se både ett och annat ibland, men att misstänka henne för en ubåt var väl att ta i. Hon var visserligen riktigt tråkigt målad. Mörkgrön hela båten, men hur fan kunde hon dyka med 3-4000 kubikmeter timmer efter sig?
Nåja, någon klok människa rättade till både journalisten och tidningen. Därefter kunde vi fortsätta att söka de riktiga bovarna.
Post Reply